Terug naar nieuws

De toekomst van Gerd Leonhard

Voor zijn nieuwste boek sprak futurist Gerd Leonhard voor the Dutch Future Society over de mensheid en technologie in de komende 10 jaar. In een volle zaal van FreedomLab in Amsterdam kwamen marketeers, filosofen, psychologen en andere geïnteresseerden bijeen om zich te laten inspireren door de visie van de Zwitsers/Amerikaanse futurist. 

>> 5 min lezen

Gerd-Leonhard-afbeelding 1

Terwijl de titel van zijn boek ‘Technology vs. humanity’ een strijd tussen mens en robot doet verwachten, is Leonhards visie op de toekomst verrassend optimistisch. Toen iemand uit het publiek hem wees op de pessimistische titel, bleek dat de titel was aangepast door de uitgeverij. Leonhard zelf had “vs.” liever vervangen door het saamhorige “and”. Want waar anderen al snel doemdenken over de gevaren van artificial intelligence, ziet Leonhard de mogelijkheden die technologie kan bieden voor de maatschappij. Hij geeft aan dat we ons op het omslagpunt bevinden van de exponentiële groei in technologische ontwikkelingen. In de komende tien jaar zal artificial intelligence de menselijke intelligentie voorbij streven en mens en machine zullen steeds verder integreren om menselijke functies te verbeteren. Denk hierbij aan in de hersenen geïmplanteerde personal assistents en volledig functionerende kunstorganen en protheses.

Met al deze ontwikkelingen zullen we in het dagelijks leven steeds meer gaan vertrouwen op technologie. Iets wat nu ook al goed zichtbaar wordt in de maatschappij. We flirten niet meer in de kroeg, maar gebruiken een app om nieuwe mensen te leren kennen. We schrijven zelf niks meer op, maar dicteren het bericht aan onze telefoon. En we navigeren niet meer zelf naar onze plek van bestemming, maar gebruiken een app om de weg te vinden. Als we deze vaardigheden niet onderhouden bestaat de kans dat we later niet meer in staat zullen zijn om te flirten, schrijven of navigeren.

Gerd-Leonhard afbeelding 3

Kijkend naar de toekomst denkt Leonhard dat we in de komende 20 jaar in staat zullen zijn om het wereld voedselprobleem op te lossen, bijna alle ziektes kunnen genezen, een oneindige bron aan energie hebben en global warming kunnen stoppen. Deze ontwikkelingen zullen een grote impact hebben op onze manier van leven. Veel werk zal worden overgenomen door technologie. Leonhard voorspelt dat dit zal betekenen dat menselijke en emotionele eigenschappen van veel groter belang zullen worden. Dit zijn namelijk capaciteiten die niet overgenomen kunnen worden door technologie. Ons EQ zal dus belangrijker worden dan ons IQ. Leonhard vindt dat scholen dus ook meer aandacht moeten besteden aan het verder ontwikkelen van deze eigenschappen in plaats van zich te focussen op IQ.

De grote techbedrijven in Silicon Valley zijn in deze nieuwe maatschappij de nieuwe wereldmachten. Bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon zullen alle techniek en data bezitten en hebben hierdoor de touwtjes in handen. Hier voorziet Leonhard, zelf adviseur bij veel van deze bedrijven, een potentieel probleem. Op dit moment is er namelijk geen externe controle op deze bedrijven. Ze kunnen hun eigen gang gaan en zijn bijna niet gebonden aan regels omdat de regels niet snel genoeg meegroeien. Als we deze situatie niet aanpakken zullen de grote techbedrijven te veel macht naar zich toe kunnen trekken. Het is dus van belang dat de regeringen en Silicon Valley met elkaar in gesprek gaan zodat er een gezonde balans van wederzijdse controle ontstaat.

Gerd-Leonhard afbeelding 4

Na afloop van de presentatie was er ruimte voor discussie. Filosoof Haroon Sheikh ging een interessante discussie met Leonhard aan over de intergratie van technologie in de samenleving. Sheikh voorziet dat de maatschappij eerst door een stormachtige periode van weerstand zal moeten gaan om tot een maatschappij te komen die Leonhard omschrijft en hij voorspelt een tweede industriële revolutie. Sheikh is het wel eens met Leonhard wat betreft de dreiging die robots vormen. Hij geeft aan dat de kans erg klein is dat robots de wereld zullen overnemen zoals je vaak ziet in Hollywood films. Als een robot de mensheid uitroeit, zal dit zijn om puur logistieke redenen. Bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken om het getal Pi te berekenen. Een inzicht zoals deze brengt alles wel weer goed in perspectief na een ochtend vol fantaseren over de oneindige mogelijkheden van technologie.

Het was inspirerend om weer eens uit mijn online marketing bubbel te worden getrokken en aan het denken te worden gezet over de impact en gevolgen van technologische ontwikkelingen, de invloed van Sillicon Valley, en over het gemak waarmee ik technologische ontwikkelingen toelaat in mijn dagelijks leven. De ochtend heeft me vooral ook erg nieuwsgierig gemaakt naar hoe de maatschappij er over tien jaar uit zal zien. Laten we, gezien zijn optimistische voorspellingen, hopen dat Leonhard gelijk heeft.

Gerd-Leonhard afbeelding 2

Vorige artikel Volgende artikel

Expert worden?

Ontvang iedere maand de laatste digitale ontwikkelingen